Wpływ umiarkowanego spożywania alkoholu na funkcje poznawcze u kobiet

Negatywne skutki nadmiernego spożycia alkoholu na funkcje poznawcze są dobrze ustalone, ale wpływ umiarkowanego spożycia jest niepewny. Metody
W latach 1995-2001 dokonaliśmy oceny funkcji poznawczych u 12 480 uczestników badania Nurses Health Study, którzy mieli 70 do 81 lat, z oceną kontynuacyjną w 11,102 dwa lata później. Poziom konsumpcji alkoholu ustalano regularnie począwszy od 1980 r. Wyliczyliśmy średnią ocenę kognitywną dostosowaną dla wielu zmiennych i dostosowane do wielu zmiennych ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych (zdefiniowane jako najniższe 10 procent wyników) i znaczne obniżenie funkcji poznawczych w czasie (określone jako zmianę, która była w najgorszym 10 procentach rozkładu spadku). Przeprowadziliśmy również stratyfikację analiz według genotypu apolipoproteiny E w podgrupie kobiet.
Wyniki
Po dostosowaniu na wielu odmianach, umiarkowani pijący (ci, którzy spożywają mniej niż 15,0 g alkoholu dziennie [mniej więcej jeden napój]) mieli lepsze średnie wyniki poznawcze niż nieuczęszczający. Wśród osób pijących umiarkowanie, w porównaniu z osobami bez niedociągnięć, względne ryzyko upośledzenia wyniosło 0,77 w naszym teście ogólnego poznania (przedział ufności 95%, 0,67 do 0,88) i 0,81 na podstawie globalnej oceny poznawczej łączącej wyniki wszystkich testów (95%). procent przedziału ufności, 0,70 do 0,93). Wyniki dla pogorszenia funkcji poznawczych były podobne; na przykład, w naszym teście ogólnego poznania, względne ryzyko znacznego spadku wydajności w okresie dwóch lat wynosiło 0,85 (przedział ufności 95 procent, 0,74 do 0,98) wśród osób pijących umiarkowanie, w porównaniu z osobami bez niedociągnięć. Nie stwierdzono istotnego związku między wyższymi poziomami picia (15,0 do 30,0 g na dzień) a ryzykiem zaburzeń funkcji poznawczych lub spadkiem. Nie stwierdzono istotnych różnic ryzyka w zależności od napoju (np. Wina lub piwa) i braku interakcji z genotypem apolipoproteiny E.
Wnioski
Nasze dane sugerują, że u kobiet, do jednego napoju dziennie nie zaburza funkcji poznawczych i może faktycznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych.
Wprowadzenie
Nadmierne spożycie alkoholu w nadmiarze upośledza mózg 1, ale efekt umiarkowanego spożycia jest niejasny. Korzyści poznawcze wynikające z umiarkowanego spożycia alkoholu są wiarygodne, biorąc pod uwagę silny związek między umiarkowanym spożyciem alkoholu a zmniejszonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej2,3; upośledzenie funkcji poznawczych i choroby sercowo-naczyniowe dzielą wspólne czynniki ryzyka.4 Ponadto Ruitenberg i in. donoszą, że umiarkowane spożycie alkoholu było związane ze zmniejszonym ryzykiem otępienia naczyniowego i nie-naczyniowego5 i zaproponowało, że umiarkowane spożycie alkoholu może zwiększyć uwalnianie acetylocholiny w mózgu. Większość badań, 6-15, ale nie wszystkie, 16-18 wykazywały tendencję do wykazywania, że osoby pijące umiarkowanie lepiej radzą sobie z testami kognitywnymi niż osoby niepijące; jednak niewiele badań miało próbki, które były wystarczająco duże, aby uzyskać statystycznie istotne wyniki lub ocenić długoterminowe, stabilne wzorce spożycia alkoholu i bardzo wczesne oznaki spadku zdolności poznawczych. Ponadto wiele badań zostało ograniczone przez niedostateczną kontrolę nad zakłóceniami i żaden nie badał konkretnych napojów alkoholowych. Rozwiązaliśmy te problemy w Studium Zdrowia pielęgniarek.
Metody
Badanie zdrowia pielęgniarek rozpoczęło się w 1976 r., Kiedy to 121,700 zarejestrowanych pielęgniarek w wieku 30-55 lat ukończyło wysyłany kwestionariusz dotyczący ich stylu życia i zdrowia.19 Co dwa lata wysyłaliśmy kwestionariusze uzupełniające, aw 1980 r. Dodaliśmy ankieta częstotliwości żywności.
Od 1995 roku zidentyfikowaliśmy uczestników Studium Zdrowia Pielęgniarek, którzy ukończyli 70 lat lub więcej w celu poznania funkcji poznawczych
[przypisy: śluz z odbytu, velashape warszawa, tonsillektomia ]
[przypisy: cri du chat, cynk w jedzeniu, czerniak guzkowy ]