Wpływ umiarkowanego spożywania alkoholu na funkcje poznawcze u kobiet ad

Kwalifikujące się kobiety były uczestnikami społeczności bez diagnozy udaru. Spośród 21.202 kobiet, z którymi się skontaktowaliśmy, 93 procent ukończyło wywiad kognitywny z telefonem, a wskaźniki odpowiedzi wahały się o nie więcej niż 2 procent w poszczególnych kategoriach spożycia alkoholu. Z wyłączeniem 3 procent kobiet, które zmarły po podstawowej ocenie poznawczej, powtórzyliśmy telefoniczną ocenę funkcji poznawczych po średnio 1,8 roku (zakres od 1,3 do 5,5) u 93 procent kobiet; 7 procent odmówiło lub straciło czas na obserwację. Wszystkie aspekty badania zostały zatwierdzone przez ludzki komitet badawczy w Brigham i Szpital Kobiecy. W przypadku informacji zawartych w kwestionariuszu uznano, że zwrot wypełnionego kwestionariusza pociąga za sobą świadomą zgodę. Na rozmowę telefoniczną uzyskaliśmy zgodę ustną. W przypadku genetycznego substytutu uzyskaliśmy pisemną, świadomą zgodę. Stwierdzenie spożycia alkoholu
Zebraliśmy informacje na temat spożywania alkoholu w ramach ankiet dotyczących częstotliwości żywienia przeprowadzonych w latach 1980, 1984, 1986, 1990, 1994 i 1998. Uczestnicy zostali zapytani, jak często spożywają średnio piwo (12 oz), wino (4 uncje) ) lub alkoholu (jeden standardowy napój) w ciągu poprzedniego roku, przy użyciu dziewięciu kategorii częstości, w zakresie od nigdy do sześciu lub więcej razy dziennie. W 1980 r. Zapytaliśmy także, czy spożycie któregokolwiek z tych napojów uległo znacznym zmianom w ciągu ostatnich 10 lat. Od 1984 r. Dodaliśmy oddzielne kategorie dla czerwonego i białego wina. Całkowite spożycie alkoholu obliczono w gramach, dodając spożycie z każdej jednostki napojów alkoholowych: piwo, 13,2 g; wino, 10,8 g; i alkohol, 15,1 g.
Odtwarzalność i ważność oceny spożycia alkoholu zostały ocenione wśród 173 uczestników z rejonu Bostonu, którzy ukończyli pisemne, tygodniowe zapisy dietetyczne co trzy miesiące przez rok, podczas których ważyli lub mierzyli całe swoje jedzenie i napoje.20,21 Korelacja spożycia alkoholu na kwestionariuszu z spożyciem alkoholu na zapisach żywieniowych wyniosła 0,9. Stwierdzono również istotne korelacje między spożyciem alkoholu zgłoszonym w kwestionariuszach z 1980 r. I 1984 r. Oraz między zgłoszonym spożyciem alkoholu a poziomem lipoprotein o dużej gęstości (HDL) w surowicy.22
Populacja do analizy
Aby uniknąć uprzedzeń po włączeniu dawnych ciężkich pijących do osób niedotkniętych chorobą, wykluczaliśmy kobiety, które nie zgłosiły spożycia alkoholu od podstawowej oceny poznawczej, ale które zgłosiły spożycie alkoholu w poprzednich kwestionariuszach lub które zgłosiły w 1980 r., Że ich spożycie alkoholu znacznie spadło. Aby ograniczyć analizę do kobiet o stabilnych wzorcach picia, wykluczyliśmy również tych, którzy zmienili swoje spożycie o więcej niż jedną kategorię (z kategoriami brakującymi, poniżej 5,0 g na dzień, od 5,0 do 14,9 g na dzień i 15,0 do 30,0 g na dzień) pomiędzy dwoma kwestionariuszami bezpośrednio poprzedzającymi podstawową ocenę poznawczą. Wykluczyliśmy także kilka kobiet, które zgłosiły spożycie ponad 30,0 g dziennie. Wreszcie, ponieważ stosowanie leków przeciwdepresyjnych jest silnie związane zarówno z przyjmowaniem alkoholu, jak i poznaniem, wykluczono 737 kobiet (6 procent), które zgłosiły stosowanie antydepresantów. Zatem analizy bazowe obejmują 12 480 kobiet, które wypełniły kwestionariusze dotyczące częstotliwości żywności, spełniły kryteria kwalifikowalności i ukończyły podstawowy wywiad poznawczy
[patrz też: biogenes rejestracja, jak leczyć nabłonki płaskie w moczu, foreverslim cena ]
[więcej w: chora tarczyca objawy, choroba bechterewa, choroba behceta ]