Wpływ umiarkowanego spożywania alkoholu na funkcje poznawcze u kobiet ad 7

Błędne klasyfikowanie spożycia alkoholu lub poznania doprowadziłoby do niedoszacowania skojarzeń. Nie można wykluczyć, że kobiety o słabym poznaniu zmniejszyły spożycie alkoholu (odwrotna przyczynowość). Wydaje się to jednak mało prawdopodobne, ponieważ wyraźnie wykluczyliśmy cięższych pijących i ograniczyliśmy nasze analizy do osób o stabilnych wzorcach spożycia alkoholu.
Wreszcie, może być niekontrolowane zakłócanie. Umiarkowane osoby pijące mają kilka korzystnych cech zdrowotnych, które mogą wpływać na funkcje poznawcze, takie jak zmniejszenie częstości występowania cukrzycy. Jednak analizy wykluczające kobiety z cukrzycą dały podobne wyniki. Korekta dla wielu potencjalnych czynników zakłócających miała niewielki wpływ na wyniki, co sugeruje, że zakłócenie prawdopodobnie nie wyjaśni zaobserwowanych związków. Stwierdzenie podobnych skutków dla każdego napoju alkoholowego również sprzyja interpretacji związku przyczynowego, ponieważ wzory zakłóceń mają tendencję do różnic w zależności od rodzaju napoju. Nie można jednak wykluczyć możliwości wprowadzenia w błąd czynników, które nie są mierzalne.
Nasze obserwacje są generalnie podobne do tych z poprzednich badań dotyczących spożycia alkoholu i funkcji poznawczych. Takie badania były znacznie mniejsze niż nasze i często wykazywały nieistotne odwrotne relacje. Dwa małe badania16, 17 wykazały brak korelacji między poziomem spożycia alkoholu a funkcjami poznawczymi, ale cztery inne wykazały nieistotne tendencje w kierunku lepszych wyników poznawczych u umiarkowanych osób pijących. 6-9 Trzy duże przekrojowe badania amerykańskich czarnych, 10 francuskich mężczyzn i kobiet 12 i Amerykanie japońscy36 wszyscy wykazywali znacznie lepszą wydajność poznawczą wśród umiarkowanych osób pijących niż wśród osób niepijących. Podobne wyniki uzyskano w pięciu badaniach prospektywnych.11,14,15,37,38 W badaniu 333 mężczyzn, Launer i wsp.13 wykazali, że częstość występowania upośledzenia funkcji poznawczych była znacząco niższa wśród mężczyzn z umiarkowanym spożyciem alkoholu niż wśród osób niepalących. ale spożycie alkoholu nie wiązało się z pogorszeniem funkcji poznawczych, być może ze względu na małą próbkę. W kilku badaniach wykazano wyraźnie silniejszą zależność między piciem alkoholu a funkcjami poznawczymi u kobiet niż u mężczyzn. Różnica ta może odzwierciedlać prawdziwy wpływ seksu lub, być może, mniejszą błędną klasyfikację umiarkowanego spożycia alkoholu wśród kobiet.
Zaproponowano kilka mechanizmów wyjaśniających związek umiarkowanego spożycia alkoholu z lepszym poznaniem. Najbardziej prawdopodobne jest, że w wielu badaniach konsekwentnie niższy odsetek chorób sercowo-naczyniowych wśród umiarkowanych osób pijących alkohol2.3. Ta redukcja ryzyka została częściowo przypisana wywołanemu przez alkohol wzrostowi cholesterolu HDL i zmniejszeniu fibrynogenu i innych czynników zakrzepowych.3. umiarkowane spożycie alkoholu może również pomóc w utrzymaniu naczyń krwionośnych mózgu, może zapobiec podklinicznym udarom, a zatem może skutkować lepszymi funkcjami poznawczymi. Wspierając tę koncepcję, Mukamal i wsp.39 odkryli, że wśród osób starszych bez choroby naczyń mózgowych osoby z umiarkowanym spożyciem alkoholu charakteryzowały się mniejszymi nieprawidłowościami i zawałami w obrazowaniu rezonansu magnetycznego niż osoby nieprzyjmujące. Ci sami autorzy stwierdzili wyraźne zmniejszenie ryzyka otępienia naczyniowego i choroby Alzheimera wśród osób spożywających od jednego do sześciu napojów na tydzień.40
W kilku badaniach oceniano, czy istnieje interakcja między spożyciem alkoholu a genotypem apolipoproteiny E. Ruitenberg i wsp. [5] zgłosili silniejszą odwrotną zależność między poziomem spożycia alkoholu a ryzykiem otępienia u osób z allelem E .4 apolipoproteiny niż u osób bez tego allelu, chociaż różnica między grupami nie była istotna; Mukamal i in. odnotowano odwrotną tendencję40. Sprzeczne odkrycia odnotowano również w przypadku spadku zdolności poznawczych.28,29 Na podstawie tych wyników i naszego stwierdzenia braku interakcji między spożyciem alkoholu a genotypem E .4 apolipoproteiny, jakiekolwiek wyraźne interakcje wydają się mało prawdopodobne.
Chociaż niepożądane skutki nadmiernego spożycia alkoholu są dobrze znane i należy zachować ostrożność zalecając nawet umiarkowane spożycie alkoholu, nasze wyniki w połączeniu z wynikami innych badań sugerują, że kobiety, które spożywają do jednego drinka dziennie mają mniej zaburzeń poznawczych i lepsze funkcje poznawcze niż nieuczniacze.
[więcej w: velashape warszawa, nfz sanatoria lista oczekujących gdańsk, resuscytacja płynowa ]
[przypisy: ciśnienie tętnicze normy, co to jest autyzm, codzienność w niepłodności ]