Wpływ umiarkowanego spożywania alkoholu na funkcje poznawcze u kobiet ad 6

Względne ryzyko istotnego spadku funkcji poznawczych w ciągu dwuletniego okresu, w zależności od spożycia alkoholu. Chociaż zmierzono spadek zdolności poznawczych w krótkim okresie (średnio 1,8 roku), kobiety, które pili od 1,0 do 14,9 g alkoholu dziennie, wykazywały mniejsze ryzyko istotnego pogorszenia funkcji poznawczych w tym okresie niż osoby niepiłuszące (Tabela 3). Odkrycia były statystycznie istotne dla wyniku TICS i wyniku werbalnego pamięci. W przypadku kobiet, które pili od 1,0 do 14,9 g alkoholu dziennie, w porównaniu z osobami niepalącymi, każdy rodzaj napoju był istotnie związany z niższym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych, z ryzykiem względnym zgodnie z globalnym wynikiem poznawczym w zakresie od 0,68 dla piwa do 0,84 dla czerwone wino. Wszystkie przedziały ufności dla poszczególnych napojów w zasadzie pokrywały się. Kiedy analizowaliśmy prawdopodobieństwo znacznego spadku funkcji poznawczych, wyniki były podobne do tych dla analiz bazowych, bez wyraźnych różnic w zależności od rodzaju napoju.
Wreszcie, wyłączenie kobiet z cukrzycą z analizy nie zmieniło wyników. Nie stwierdzono również istotnych interakcji między spożyciem alkoholu a allelem E .4 apolipoproteiny. W odniesieniu do globalnej oceny poznawczej względne ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych wśród umiarkowanych osób pijących w porównaniu z osobami niepalącymi wynosiło 0,84 (przedział ufności 95%, 0,59 do 1,21) wśród osób bez allelu .4 i 0,84 (przedział ufności 95%, 0,46 do 1,53) wśród osób z allelem.
Dyskusja
Stwierdziliśmy, że starsze kobiety, które spożywały do jednego napoju dziennie, miały stale lepszą wydajność poznawczą niż osoby niepijące. Ogólnie rzecz biorąc, w porównaniu z osobami niepalącymi, kobiety, które pili od 1,0 do 14,9 g alkoholu dziennie, zmniejszyły ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych o około 20 procent. Co więcej, umiarkowani pijący byli mniej skłonni do znacznego spadku funkcji poznawczych w ciągu dwóch lat. Znaleźliśmy podobne odwrotne skojarzenia dla wszystkich rodzajów napojów alkoholowych.
Nasze badanie miało kilka ograniczeń. Nie mogliśmy ocenić wpływu wysokiego poziomu spożycia alkoholu, ponieważ w naszej kohorcie było niewiele osób pijących intensywnie. Ponadto, spadek zdolności poznawczych oceniano tylko w dwuletniej przerwie; w związku z tym nie można ocenić związku między spożyciem alkoholu a długoterminowym pogorszeniem funkcji poznawczych. Informacje na temat spożywania alkoholu były zgłaszane samodzielnie, co może prowadzić do błędnej klasyfikacji. Jednak nasza ocena spożycia alkoholu została zwalidowana na podstawie zapisów dietetycznych i poziomów markerów biochemicznych i została wykorzystana do prognozowania kilku chorób w tej kohorcie.34,35
Nasza telefoniczna ocena funkcji poznawczych mogła również spowodować pewną błędną klasyfikację. Stwierdziliśmy jednak, że takie podejście ma wysoki wskaźnik wiarygodności i trafności w porównaniu z ocenami osobistymi. Ponadto, korzystając z wyników metody oceny telefonicznej, zaobserwowaliśmy silne skojarzenia z ustalonymi wskaźnikami funkcji poznawczych (wiek, poziom wykształcenia i genotyp apolipoproteiny E); wielkość tych skojarzeń jest podobna do tej opisywanej przy użyciu osobistych wywiadów poznawczych, 27,30 potwierdzających słuszność naszych metod
[przypisy: fitolizyna w ciąży, nfz poznań sanatoria lista oczekujących, tonsillektomia ]
[podobne: ciśnienie krwi normy, ciśnienie krwi tabela, ciśnienie skurczowe ]